Zoek woning
Image default
Tuin en buitenleven

De tuintrends van 2022

Met de start van een nieuw jaar komt een artikel over de hotste tuintrends voor 2022. De populariteit van onze tuin en het ontwerp ervan is nog nooit zo groot geweest. We brengen steeds meer tijd door in huis en in onze tuinen, zowel voor zaken als voor vakanties en vrijetijdsbesteding.

In 2022 zullen we sfeer, comfort en trends als essentiële onderdelen van onze tuin zien. Zeker nu onze tuin, veranda, balkon en boven terras allemaal voor verschillende dingen worden gebruikt. De tuintrends in 2022 zullen dan ook evenveel nadruk leggen op bruikbaarheid als op stijl.

De juiste combinatie van natuurlijk en praktisch

In een perfecte wereld zouden we in 2022 buiten van de binnen beleving willen kunnen genieten. Dat bereiken we door in het landschap het juiste evenwicht te vinden tussen heterogene materialen, die natuurlijk lijken en tegelijk functioneel zijn. Denk aan praktische kunststoffen (nep gras en CAPI-bloempotten), getint glas (glazen schuifwanden), stoffen (schaduwcomfort), harde rotsen (grind), jute, en keramiek, om maar een paar voorbeelden te noemen.

Levensvatbaarheid op lange termijn

Het is nog nooit zo noodzakelijk geweest om op een meer bewuste en duurzame manier te leven. We worden ons meer en meer bewust van de impact die we hebben op het milieu. Het is dan ook geen verrassing dat duurzaamheid in 2022 een belangrijke tuintrend zal zijn. Houthandel Roosendaal is gespecialiseerd in houten tuinartikelen die zowel duurzaam als onderhoudsarm zijn.

Vaarwel, rechte lijnen, en welkom, landschapsontwerp dat intuïtief is.

In de ideeën voor tuinontwerpen, zoals tuinhuizen met Douglas hout, lag de laatste jaren de nadruk op strakke lijnen en stevige bestrating. Dit is aan het veranderen omdat, naarmate we meer afhankelijk worden van onze huizen en tuinen, er een grotere vraag is naar een natuurlijke omgeving om te ontspannen. Ons persoonlijke leven wordt, net als onze omgeving, steeds complexer. Het wordt steeds belangrijker om een balans te vinden.

Als gevolg daarvan omarmen we een meer intuïtief tuinontwerp naast het rechtlijnige. Beplanting hoeft niet beperkt te blijven tot formele arrangementen. Wij maken gebruik van structuurbeplanting, zoals randen van cortenstaal, om natuurlijke en wilde vegetatie te integreren met structuurbeplanting.

Tuinpaden in hun natuurlijke staat

Door de vele overstromingen in steden is men zich bewust geworden van het belang van een goede waterafvoer. Tuinpaden van natuurlijke materialen zoals grind, stenen en schelpen vormen een alternatief voor asfalt. Deze materialen hebben een adequate drainage, zijn gemakkelijk herbruikbaar, en zijn uitstekend geschikt voor beplanting. Microgaten zijn opgenomen in ons kunstgras, dat ook kan worden gelegd met drainagematten op de bodem.

Textuur

Ecolat en Corten zijn niet voor niets bijzonder populair. Steeds vaker worden gladde materialen gebruikt met steen, staal en duurzame kunststof met textuur. Dit helpt om de natuurlijke vibe te geven waar we naar op zoek zijn.

De band met de natuur en de ervaring van het binnen/buiten zijn

Wij leren dat wij deel uitmaken van de natuur en hoe belangrijk deze relatie is voor ons als mensen. De invloed van kunstlicht in werkruimtes is hier een fantastisch voorbeeld van. Volgens studies heeft sommige verlichting een negatieve invloed op de gemoedstoestand van werknemers die vele uren per dag in deze omgevingen doorbrengen.

Als gevolg hiervan zal een van de meest populaire tuintrends in 2022 bestaan uit tuinhuizen, serres en uitbreidingen met glazen schuifwanden. Glazen schuifwanden zijn een uitstekende keuze voor het creëren van een functionele woon- en werkomgeving. We genieten van de warmte en het comfort van het interieur terwijl we uitkijken op het groen buiten. Een andere optie is het toepassen van een aluminium pergola in combinatie met bijvoorbeeld een harmonicadoek en/of een Luxxout terrasscherm. Een sfeervol tuinhuisje met veranda om in de lente en zomer te werken en te genieten met behulp van doek en screen.

In 2022 zal de tuintrend een ode zijn aan de kleine tuin.

We moeten meer en meer doen met minder en minder ruimte. Dit sluit aan bij de groeiende milieubeweging. Tiny gardens, zoals balkontuinen en dakterrassen, zijn dan ook razend populair en horen met recht thuis op de lijst van tuintrends voor 2022. Een snelle zoektocht op Pinterest levert prachtige beelden op van hangende planten op balkons, klimop aan muren, en zelfs (nep)gras op de vloer. Op de vloer ligt (nep)gras. Zoals eerder gezegd, het nieuwe jaar draait allemaal om het combineren van een sfeervolle stijl met een pragmatische, veelzijdige inrichting.

Door de verschuiving naar meer duurzaamheid, een steeds grotere behoefte aan contact met de natuur, zoals het gebruik van Douglas hout, en het aantal uren dat we thuis en in de tuin doorbrengen, speelt onze tuin steeds meer een rol in onze levensstijl. Je vindt Douglas hout in Roosendaal bij de grootste houthandel in de omgeving om uw tuin in één lijn te brengen met de natuur. Uw tuin past helemaal in de laatste tuintrends van 2022 als hij sfeer, comfort, gevarieerde materialen en een functioneel ontwerp heeft!

https://www.deoudestee.nl/