Zoek woning
Image default
Tuin en buitenleven

Alles over sedumcassettes

Je komt steeds meer groendaken tegen. Of je nu in de stad woont, in een dorp of helemaal op het platteland: je kent vast wel iemand die geïnvesteerd heeft in een groendak. Een groendak bestaat uit verschillende sedumcassettes die aan elkaar geklikt worden. Samen vormen ze een oase van vetplantjes, die in de zomer en lente in allerlei verschillende kleuren bloeien. Maar, wat zijn deze dingen eigenlijk?

De vijf lagen in sedumcassettes

Sedumcassettes bestaan uit vijf lagen. Elke laag heeft een functie, zodat je dakleer optimaal beschermd wordt en de plantjes gezond blijven. De eerste laag is de drainagelaag. Deze laag zorgt ervoor dat het overtollige water wordt afgevoerd naar je regenpijp. Dit is nodig omdat je plantjes anders verdrinken. De tweede laag in de cassette is de waterbuffering laag. Deze laag bestaat uit een laag korrels gemaakt van klei. Ook deze laag zorgt ervoor dat overvloedig water niet op je dak blijft liggen. De korrels klei vangen ook water op, zodat er een buffer bestaat voor droge periodes. De derde laag bestaat uit een filtervlies die fijne deeltjes uit de substraten tegenhoudt. Het substraat is de vierde laag. Deze laag is de voedingsbodem waar de worteltjes zich in vastzetten en waar voeding uit gehaald wordt. De dikte van de laag hangt af van het soort plant. De laatste laag zijn de sedumplantjes zelf.

Sedum: een nuttig vetplantje

De sedum in sedumcassettes zijn vetplantjes uit de vetplantenfamilie. Je kunt op het noordelijk halfrond wel zo’n 500 verschillende soorten sedum herkennen. Sedum floreert op droge plekken, zoals in woestijnen, op rotsen en in industriële gebieden. Doordat sedum een succulent is, wordt het water vastgehouden in de bladeren. Dit zorgt ervoor dat sedumplantjes bestand zijn tegen de meest extreme weersomstandigheden. Sedum plantjes bloeien in de lente. De bloemetjes hebben allerlei verschillende kleuren en produceren nectar. Hierdoor zijn de bloemetjes van sedum een voedselbron voor allerlei insecten, zoals honingbijen en vlinders.

Op welke daken kun je sedumcassettes plaatsen?

Je kunt sedumcassettes niet op ieder dak plaatsen. Een plat dak is het meest geschikt om deze op te plaatsen. Als je een plat dak hebt, moet je er goed op letten dat je een functionerend afwateringssysteem hebt. Ook is van belang dat je dakconstructie het gewicht van de vegetatie kan houden. Heb je een schuin dak? Meet dan van tevoren de hellingsgraad. Als je schuine dak een hellingsgraad heeft tussen de 5 en 25 procent kun je zonder problemen sedumcassettes plaatsen. Als de hellingsgraad tussen de 25 en 35 procent is zul je een speciale installatietechniek moeten gebruiken om de sedumcassettes te bevestigen. Is je dak schuiner dan 35 graden? Dan gaat het plaatsen van de cassettes lastig worden, omdat ze het risico lopen van je dak af te glijden.

De prijs van sedumcassettes

Sedumcassettes zijn behoorlijk prijzig. Je betaalt ongeveer tussen de 25 en 150 euro per vierkante meter, dit is afhankelijk van de soort vegetatie. Gelukkig kun je in de meeste gevallen subsidie aanvragen bij je gemeente. De precieze tegemoetkoming hangt af van je woonplek, maar kan wel oplopen tot 75%. Informeer bij jouw gemeente wat de opties zijn.