Zoek woning
Image default
Huishoudelijk

Je inboedel verzekeren? Dit is alles wat je moet weten!

Het spreekt voor zich dat er in elke woning een niet onaanzienlijke hoeveelheid aan inboedel is terug te vinden. Tijdens ons leven verzamelen we als mensen dan ook heel wat verschillende spullen. Niet alleen in onze keuken, maar ook in bijvoorbeeld de badkamer wordt er van heel wat verschillende zaken gebruik gemaakt. Het spreekt voor zich dat deze inboedel in haar totaliteit over een niet onaanzienlijk prijskaartje beschikt. Je inboedel verzekeren is dan ook altijd interessant. Doe je dit niet en breekt er bijvoorbeeld brand uit in je woning? Dan zal dat als gevolg hebben dat je op geen enkele compensatie vanuit een verzekering kan rekenen. Dat is uiteraard zeer vervelend. Hoe dan ook, wil jij ook graag meer ontdekken over het verzekeren van je inboedel? Dan is het zeker interessant om je even te verdiepen in de interessante informatie die je hieronder aantreft.

Waarom je inboedel verzekeren?

Wanneer je verspreid over je leven tal van verschillende zaken aankoopt spreekt het voor zich dat het niet altijd even duidelijk is welke waarde het geheel vertegenwoordigd. Dat is niet meer dan logisch. In deze situatie is het echter vooral van belang om die globale waarde niet te onderschatten. Dit is meteen de belangrijkste reden waarom je inboedel verzekeren in de praktijk zeer sterk wordt aangeraden. Indien je dit niet doet zal je namelijk kunnen vaststellen dat je bij een mogelijks schadegeval zal kunnen rekenen op stevige kosten die je zelf zal moeten betalen. Het spreekt voor zich dat dit niet meteen de bedoeling kan zijn, integendeel. 

Kies je niet voor je inboedel verzekeren? Dan heeft dat in de praktijk als gevolg dat je inboedel wordt blootgesteld aan niet onaanzienlijke risico’s waar jij zelf de gevolgen van zal moeten dragen. Het spreekt immers voor zich dat je inboedel op verschillende manieren schade kan oplopen. Denk hierbij maar eens aan een brand, maar ook aan bijvoorbeeld schade als gevolg van een natuurramp. Daarnaast zal je ook kunnen vaststellen dat dieven er bijvoorbeeld met je inboedel vandoor kunnen gaan. In al deze gevallen kan een inboedelverzekering dekking bieden voor de geleden schade.

Hoeveel kost je inboedel verzekeren in de praktijk?

Het spreekt natuurlijk voor zich dat je ook graag zal willen ontdekken hoeveel de kosten voor je inboedel verzekeren bedragen. Wat dit betreft is het van belang om er rekening mee te houden dat menig aantal verschillende zaken hier een invloed op hebben. Standaard is het namelijk zo dat er een soort van inventarisatie dient te worden opgemaakt voor het bepalen van de waarde van je inboedel. Eenmaal dit is gebeurd zal je kunnen vaststellen dat er moet worden gekeken naar de manier waarop de inboedel moet worden verzekerd. Wil je bijvoorbeeld kiezen voor de extra uitgebreide of toch eerder voor de allriskverzekering? Daarnaast is het ook nog eens mogelijk dat er één of meerdere aanvullende dekkingen worden afgesloten. Al deze verschillende zaken zullen in de praktijk duidelijk een bepaalde invloed uitoefenen op de kostprijs van je inboedelverzekering. 

Keuze tussen de extra uitgebreide en allrisk inboedelverzekering 

De eerste factor die bepalend is voor de kostprijs van je inboedelverzekering heeft betrekking tot het verschil tussen enerzijds de extra uitgebreide en anderzijds de allrisk inboedelverzekering. Voor de extra uitgebreide versie geldt dat ze op zich reeds prima dekkingen aanbiedt. Denk hierbij aan:

  • Dekking tegen natuurgeweld zoals stormschade;

  • Dekking tegen schade veroorzaakt door een brand; 

  • Een dekking voor financiële schade als gevolg van een inbraak of diefstal;

Op de meest complete manier je inboedel verzekeren is mogelijk door te kiezen voor de allrisk. Voor deze verzekering geldt dat ze nog één stapje verder gaat. Buiten alle dekkingen uit de WA+ beperkt casco verzekering is het namelijk zo dat je ook nog kan rekenen op de aanvullende dekking voor zelf veroorzaakte schade aan de inboedel. Het spreekt evenwel voor zich dat er in dit geval rekening mee moet worden gehouden dat de schade niet opzettelijk mag zijn veroorzaakt. Dat spreekt voor zich. 

Welke aanvullende dekkingen bestaan er allemaal?

Bij je inboedel verzekeren is het niet alleen maar mogelijk om een keuze te maken tussen de extra uitgebreide en de zogenaamde allrisk inboedelverzekeringen. Daarnaast is het namelijk eveneens zo dat je nog kan kiezen voor het afsluiten van één of meerdere aanvullende dekkingen. Enkele opties waar je op dit vlak tussen kan kiezen zijn in de praktijk de volgende:

De buitenhuisdekking werd in het verleden eigenlijk zelden afgesloten. Tegenwoordig is het zo dat deze extra dekking bij je inboedel verzekeren ongelofelijk belangrijk kan zijn. Dit natuurlijk niet in het minst omdat je alleen op die manier dure toestellen onderweg ook kan laten verzekeren. Denk hierbij niet alleen aan de smartphone, maar ook aan de tablet of bijvoorbeeld de laptop waar je onderweg veelvuldig gebruik van maakt. Ook voor mensen die bijvoorbeeld vaak op reis gaan met een camper of een caravan kan deze extra dekking bijzonder nuttig zijn. 

Wat is de kostbaarhedenverzekering precies?

Bij je inboedel verzekeren kan je eveneens kiezen voor het afsluiten van een zogenaamde kostbaarhedenverzekering. Deze verzekering doet eigenlijk precies wat de naam reeds aangeeft en dat is je kostbaarheden verzekeren. Denk hierbij niet alleen aan antiek, maar ook aan bijvoorbeeld kunstwerken zoals schilderijen en beeldhouwwerken. Voor al deze verschillende zaken geldt dat ze doorgaans over een waarde beschikken die naarmate de jaren vorderen aanzienlijk kan stijgen. Dit zorgt ervoor dat ze verzekeren tegen de aanschafwaarde niet interessant is. Toch is dat wel degelijk wat er bij het afsluiten van een gewone inboedelverzekering gebeurt. Beschik je over een collectie met kunstwerken die je graag wil laten verzekeren tegen de actuele waarde? Dan is het afsluiten van een kostbaarheden zeker en vast iets wat je zou kunnen overwegen.

Besparen op je inboedel verzekeren? Vooral vergelijken is de boodschap!

Wil je graag de kosten voor je inboedel verzekeren zo beperkt mogelijk houden? Dat kunnen we best begrijpen. Dit gezegd hebbende is het natuurlijk wel van belang om te voorkomen dat dit geen impact heeft op de kwaliteit van de dekking. Omwille van deze reden wordt het dan ook vooral aangeraden om een vergelijking uit te voeren. Zo kan je de voor jou beste inboedelverzekering afsluiten tegen de meest interessante verzekeringspremie.