Zoek woning
Image default
Verbouwen

Houd hier rekening mee bij de verhuur van een huis

Investeren in vastgoed kan een mooie kans bieden op stabiele inkomsten. Wanneer je hebt geïnvesteerd in een tweede huis en je de woning wenst te verhuren, moet je echter wel rekening houden met een aantal belangrijke regels. Zo kan je zonder al te veel zorgen genieten van je rendement. We zetten de belangrijkste zaken op een rijtje. 

De hypotheek 

Er zijn maar weinig mensen die de koop van een woning in één keer op kunnen hoesten. Veel investeerders gaan daarom in zee met hypotheekverstrekkers. Als het gaat om het verstrekken van hypotheken voor een tweede huis, moet je toestemming vragen. Niet alle verstrekkende partijen willen namelijk dat het huis waar de hypotheek aan verbonden is, verhuurd wordt. Dat is niet altijd goed af te lezen op websites en dergelijke, dus zorg dat je dit goed checkt bij de hypotheekverstrekker.  

De gemeente 

Wanneer je wenst te verhuren omwille van de leegstandswet, is het nodig om een vergunning aan te vragen bij de desbetreffende gemeente. In de meeste gevallen levert dit geen problemen op, maar het is vanzelfsprekend wel noodzakelijk om dit te doen. Wanneer je de vergunning krijgt, mag je jouw huis voor maximaal vijf jaar verhuren. Wil jij bijvoorbeeld je huis verhuren in Utrecht, dan kan je de aanvraag van de vergunning tot tijdelijke verhuur van een leegstaande ruimte daar indienen. 

De wet 

In Nederland hebben we voor nagenoeg alles wetten en regels opgesteld. Zo ook voor de verhuur van een woning. In het burgerlijk wetboek staan allerlei verplichtingen beschreven die betrekking hebben op zowel de huurder als de verhuurder. Dit gaat over uiteenlopende zaken, zoals de duur van de verhuurperiode tot het onderhoud van de woning. Het is vanzelfsprekend belangrijk dat je je hierin verdiept. Zo ken je jouw rechten en plichten en kom je minder snel voor verrassingen te staan. 

De prijs 

Ook voor het bepalen van de huurprijs moet je je houden aan bepaalde regels. Zomaar een huurprijs bedenken mag dus absoluut niet. Zo moet je bijvoorbeeld rekening houden met de liberalisatiegrens, die een maximumprijs voor de woning bepaald. Ook als je jaarlijks de huur wil verhogen moet je rekening houden met een vastgesteld maximumpercentage. 

Het contract 

Als je alles geregeld hebt en je hebt huurders gevonden voor je woning, dan moet je nog een contract opstellen. Dit contract moet worden afgestemd met de verhuurders. Wil je bijvoorbeeld je huis verhuren aan expats in Utrecht, dan staan daar andere afspraken in dan reguliere huurders. Er bestaan ook genoeg mogelijkheden om dit soort zaken uit te besteden wanneer je dat wil. 

https://www.starthousing.nl/30-dc1a/huis-verhuren-aan-expats-in-utrecht-rotterdam