Zoek woning
Image default
Woningen

Woning verhuren: alles wat je moet weten

Voor extra rendement wil jij graag jouw woning verhuren. Inmiddels ben je goed ingelezen en klaar om jouw woning te gaan verhuren. De vraag is echter of je wel écht overal aan hebt gedacht. Verhuren is een serieuze onderneming waarbij je zeker niet iets over het hoofd wil zien.  

Kennismaken met de huurwetgeving 

Voordat je aan de slag gaat, is het zeker handig om je in te lezen in de belangrijkste regels en wetten omtrent verhuren. Er zijn namelijk een aantal rechten en plichten waar je je als verhuurder, maar ook als huurder, aan moet houden. Denk hierbij aan of je de woning wilt verhuren in de sociale sector of de vrije sector. Dit heeft invloed op de maximale huurprijs en huurverhogingen die je mogelijk wil doorvoeren. Het type woning geeft hier vaak al duidelijkheid in. Daarnaast is er ook huurbescherming die ervoor zorgt dat een verhuurder niet zomaar iemand uit een woning kan zetten. Verder zijn er ook specifieke regels voor de verhuur van woningen per gebied. Een huis verhuren in Rotterdam is anders dan in bijvoorbeeld Utrecht. Dit noemen we de lokale huurwetgeving. Tot slot heb je nog de VVE. Hier kan in staan dat het niet togestaan is om de woning te verhuren. Neem deze dus altijd goed door! 

Het huurcontract 

Je hebt onderzocht of je jouw woning mag verhuren en wil graag een huurcontract opstellen. Kies hiervoor altijd het juiste type huurcontact. Denk hierbij aan een huurcontact voor onbepaalde tijd of bepaalde tijd of type huurcontact als een hospitahuur of campuscontract. Verder moeten een aantal kenmerken altijd terugkomen in het contract om een woning te verhuren. Dit zijn NAW-gegevens, ingangsdatum, opzegduur, handtekening et cetera. Zorg ervoor dat het contact zo compleet mogelijk is.  

Huurprijs bepalen 

Ook voor het bepalen van een huurprijs zijn in Nederland regels opgesteld. Deze zijn opgesteld door de huurcommissie en de overheid. Lees je daarom goed in over de huurprijs, maar ook over de wetten en regels rondom het verhogen van de huurprijs. Zoals eerder benoemd heeft de sector invloed op de huurprijs. Bij sociale huur ben je meer verbonden aan regels en wordt de huurder beter beschermd door de wet.  

Huurders vinden 

Alles geregeld? Dan wil je ook graag huurders in je huis! Via een makelaar, zoals Starthousing, kun je gemakkelijk huurders vinden voor je huis. Nou, waar wacht je nog op? Verhuur snel je huis! 

 

https://www.starthousing.nl/79-8907/huis-verhuren-rotterdam