Zoek woning
Image default
Financieel

Zo bereken jij de maandlasten van je hypotheek

Sta jij op het punt om de stap te maken naar een koophuis? Dan komt er natuurlijk een hele hoop op je af. Niet alleen zullen de maandelijkse lasten in vergelijking met een huurwoning vaak een stuk toenemen, maar heb je ook in één keer te maken met tal van andere zaken. Hoe hoog is de hypotheekrente, wat je aflostermijn en niet geheel onbelangrijk, voor welke hypotheekvorm kies je. Zo kun je kiezen voor een lineaire hypotheek, maar ook een annuïteitenhypotheek. Kortom, allemaal zaken om rekening mee te houden, maar hoe bereken je nu de maandlasten van je hypotheek?

 

Het soort hypotheek

De kans dat je vooral al starter een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek hebt die is vrij groot. Sterker nog, deze twee hypotheekvormen zijn momenteel de enige twee mogelijkheden die je hebt als starter op de woningmarkt en voor het eerst een nieuwe hypotheek afsluit. Ongeacht welke hypotheekvorm of je kiest, heb je in beide gevallen te maken met een uit twee delen bestaande hypotheek. Het ene deel is je aflossen en het andere deel is het rentepercentage. Hoe hoog deze beide lasten zijn, is volledig afhankelijk van de hypotheek die je hebt gekozen. Hoe dit exact in z’n werk gaat, vertellen we je hieronder.

 

Wat zijn de maandlasten bij een lineaire hypotheek?

Kies je voor een lineaire hypotheek, dan los je op je hypotheek gedurende de looptijd iedere maand hetzelfde bedrag af. Dit is de volledige lening gedeeld door de looptijd van je lening. Het voordeel van deze hypotheekvorm, is dat je maandlasten steeds minder worden. Aangezien je natuurlijk een steeds groter deel aflost, hoef je ook minder rente te betalen. Dit betekent uiteraard wel minder hypotheekrenteaftrek, maar onderaan de streep betaal je dus iedere meer een beetje minder. Stel je hebt een huis gekocht voor 250.000 euro en daarvoor betaal je maandelijk 1700 euro. Dan is een deel van deze 1700 euro aflossing en het andere deel rente. De rente kun je aftrekken, waardoor je netto maandlasten dalen. Doordat je steeds minder rente hoeft te betalen, worden je maandlasten naarmate de tijd vordert dus ook steeds lager.

 

Wat zijn de maandlasten bij een annuïteitenhypotheek?

Heb je gekozen voor een annuïteitenhypotheek, dan los je maandelijk hetzelfde bedrag af. Doordat de rente steeds minder wordt, verschuift het deel rente dat je voorheen betaalde, steeds verder naar het bedrag dat je aflost. Je zult dus merken dat je naarmate de tijd vordert, een steeds groter deel van de maandelijkse lasten als aflossing betaald, waar dit in het begin nog rente is. Het is dus aan jezelf wat je prettig vindt. Betaal je liever iedere maand hetzelfde of heeft het je voorkeur om maandelijks minder te gaan betalen?

 

Aanvullende maandlasten

Naast de maandlasten hypotheek berekenen, zijn er natuurlijk nog allerlei andere kosten die maandelijks terugkomen en waar je rekening mee moet houden. Zo ben je als huiseigenaar verplicht een opstalverzekering af te sluiten wanneer er een hypotheek op de woning rust. Uiteraard is een inboedelverzekering ook van belang en dien je er rekening mee te houden dat er ook allerlei heffingen en belastingen zijn die je dient te betalen. Het alleen berekenen van de maandlasten van je hypotheek geeft je dus nog geen goed beeld van wat je uiteindelijk iedere maand aan vaste lasten betaald.

 

Welke hypotheekvorm past bij je?

De uiteindelijke keuze is volledig aan jezelf. Wel is het raadzaam om voor jezelf in kaart te brengen hoe jouw toekomst er over enkele jaren uit ziet. Stel dat je heel graag kinderen zou willen, dan dien je er rekening mee te houden dat je waarschijnlijk een paar uur minder gaat werken iedere week. Dit heeft direct invloed op de maandelijkse inkomsten, waardoor het in jouw geval misschien wel prettiger is om te kiezen voor een lineaire hypotheek. Zo los je namelijk in het begin meer af en worden je lasten naarmate de tijd vordert en er steeds meer wordt afgelost, steeds een beetje lager. Dit kan vooral in dit soort situaties erg prettig zijn. Het is daarom dus ook lastig om voor iemand te kunnen bepalen welke hypotheekvorm het meest geschikt is. Beiden hebben zo hun voor- en nadelen. Dus het hangt helemaal af van je eigen persoonlijk- en ook financiële situatie.