Zoek woning
Image default
Woning en Tuin

Waar moet je op letten bij bodemisolatie?

Er zijn verschillende situaties waarbij het verstandig is om te kiezen voor bodemisolatie. Er zijn echter wel verschillende zaken die van groot belang zijn als je kiest voor het isoleren van de bodem. Ga direct door met het lezen van de tekst hieronder als je meer te weten wilt komen over de zaken waar je op moet letten als je kiest voor bodemisolatie.

 

Wanneer is bodemisolatie geschikt?

Bij bodemisolatie kan je uitgaan van een laag isolatiemateriaal op de bodem van de kruipruimte waardoor dit een isolerende werking met zich meebrengt en onnodig warmteverlies voorkomt. Op deze manier bespaar je flink op de energiekosten, al is de besparing net wat minder in vergelijking tot vloerisolatie. Deze isolatievorm is geschikt als het in je situatie niet mogelijk is om de bovenkant of de onderkant van de vloer te isoleren.

 

Vergeet geen subsidie aan te vragen

Als je voor bodemisolatie gaat, dan maak je kans op een subsidie. De overheid probeert Nederlanders namelijk zo veel mogelijk te stimuleren om in het verduurzamen van hun woning of bedrijfspand te investeren. Om gebruik te kunnen maken van de subsidie, waar je overigens ruim 20% op de kosten kunt besparen, dien je bodemisolatie te combineren met het isoleren van de ramen, de vloer, het dak, de buitenmuren of de spouwmuur. Ook als je de werkzaamheden combineert met de aanschaf van een zonneboiler, een warmtepomp of een warmtenet-aansluiting kan je gebruik van de subsidie maken om de kosten te verlagen. Je zal naast de bovengenoemde zaken ook goed moeten letten op de isolatiematerialen die gebruikt worden. Je kunt hierbij uitgaan van de meest populaire soorten isolatiematerialen waaronder EPS chips, EPS korrels of EPS parels, biofoam parels, schelpen en glaswol.

 

Let op de kosten

De kosten die komen kijken bij bodemisolatie hangen af van de oppervlakte die geïsoleerd moet worden, maar ook van zaken zoals de isolatiematerialen die gebruikt worden, de bereikbaarheid en het tarief van de specialist die je inhuurt. Je betaalt gemiddeld € 900 voor het isoleren van de bodem, waardoor je ruim € 160 op de kosten kunt besparen elk jaar. Hier komt nog een gasbesparing van gemiddeld 200 kubieke meter bij per jaar.

 

Handige checklist

Als je gaat investeren in bodemisolatie, dan dien je op een aantal zaken te letten. Hieronder tref je een handige checklist die je kunt gebruiken zodat je niets hoeft te vergeten:

  • Check of er voldoende ventilatie is door voor ventilatie-gaten in de buitenmuren te zorgen.
  • Controleer de leidingen en de gasbuis.
  • Isoleer de spouwmuur en check of de vloer nog in goede staat is.
  • Controleer op optrekkend vocht en sluit het kruipluik goed af.
  • Vergeet tenslotte niet om rommel te verwijderen uit de ruimte.

 

Schakel een expert in

Je kunt bij bodemisolatie het beste een vakkundig bedrijf inschakelen. Een expert van Isolatiespecialist kan je van topkwaliteit en garantie verzekeren. Daarnaast bespaar je tijd en krijg je professioneel advies over de geschikte keuzes.