Zoek woning
Image default
Woning en Tuin

Houten speelhuisjes en het FSC-keurmerk

Een speelhuisje in je tuin is een fantastisch cadeau voor een kind. Een cadeau dat garant staat voor jarenlang speelplezier. Speelhuisjes zijn er in verschillende formaten en daarnaast zijn er allerlei accessoires zoals glijbanen, zandbakken en zelfs bloembakken. De meeste speelhuisjes zijn gemaakt van hout. En wanneer het gaat om houten producten dan zie je vaak het FSC-keurmerk. In dit blog gaat het onder andere over de betekenis van dat keurmerk. Maar eerst een stukje over de speelhuisjes zelf.

Speelhuisjes

Kinderen kunnen zich, samen met andere kinderen, urenlang vermaken met een speelhuisje. Dit spelen geeft een aantal voordelen. Door het samen spelen leren ze sociale vaardigheden. Daarnaast ontwikkelen ze hun lichaam door het actief bezig zijn.

De meeste speelhuisjes zijn van hout, hout is een natuurproduct dat altijd zal blijven “werken”. Hierdoor kunnen scheuren ontstaan in het oppervlak van het hout, dit is normaal.
Het hout heeft vaak wel een behandeling gehad om schimmelvorming zoveel mogelijk te voorkomen.
Het gebruik van hout voor een speelhuisje heeft als voordeel dat hout eenvoudig te repareren is. Bovendien is het hout herbruikbaar als het speelhuisje niet meer gebruikt wordt. Door bij een houten speelhuisje gecertificeerd hout te gebruiken draag je bij aan het in stand houden van bossen wereldwijd. Gecertificeerd hout is bijvoorbeeld hout met het FSC-keurmerk.

Het FSC-keurmerk

Het FSC-keurmerk is een keurmerk voor hout. Een keurmerk voor hout betekent meestal dat het hout op een duurzame wijze uit het bos is geoogst, dus zonder het toebrengen van schade aan het bos. Het FSC-keurmerk is hierop geen uitzondering. Dit keurmerk van de Forest Stewardship Council geeft aan dat het hout afkomstig is uit een goed en duurzaam beheerd bos.

Door het kopen van producten met het FSC-keurmerk draag je bij aan de bescherming van bossen wereldwijd. Daarmee draag je ook bij aan een leefbare omgeving voor mens en dier. Want gezonde bossen zijn belangrijk voor het leefklimaat op aarde. Goed beheerde bossen nemen grote hoeveelheden CO₂ op, zuiveren water en zijn een bron van biodiversiteit. Een FSC-bos is een gezond bos. Een FSC-bos moet een bos blijven, dus geen bomen kappen om plaats te maken voor plantages of mijnbouw.