Zoek woning
Image default
Aanbiedingen

Bouwkundige keuring; wat kost dit?

Ben je van plan om binnenkort een huis te kopen? En wil je graag eerst een bouwkundige keuring uit laten voeren? Verstandig. Door een dergelijke keuring uit te laten voeren, krijg je een duidelijke indruk van het huis. Mogelijk kun je – op basis van deze keuring – nog tijdig de stekker uit de koopovereenkomst trekken.

 

Maar, wat moet je nou voor een bouwkundige keuring betalen? En is het aan te raden om altijd een bouwkundige keuring uit te laten voeren? Dat laatste is zeker het geval. Voor een keuring hoef je namelijk niet de hoofdprijs te betalen.

 

Wisselende bedragen

Als richtprijs kun je een bedrag van 275 tot 425 euro aanhouden. Binnen deze marge kun je eigenlijk altijd wel een bouwkundige keuring uit laten voeren. Voor dit bedrag wordt overigens niet alleen de keuring uitgevoerd, maar ook het volledige rapport opgesteld.

 

Woning gebonden factoren

Het bedrag voor een bouwkundige keuring is nooit hetzelfde. Nee, er zijn meerdere factoren van (grote) invloed op het uiteindelijke bedrag. Deze factoren hebben de titel ‘woning gebonden’ factoren gekregen.

 

Het gaat hierbij onder meer om de inhoud, de oppervlakte en de locatie van het huis. Tevens speelt de prijsstelling van de keurder ook nog een rol. Als je voor een dure keurder kiest, valt de prijs van de bouwkundige keuring logischerwijs hoger uit. Het kan daarom geen kwaad om meerdere offertes op te vragen.

 

Kun je iets tegen deze woning gebonden factoren doen? Nee, in principe niet. Bovendien is het bedrag van een paar honderd euro een schijntje. Een schijntje in verhouding tot het bedrag dat je hedendaags voor een huis neer moet leggen. Het is dan ook te allen tijde verstandig om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Ongeacht of je hier nou 275 euro, 425 euro of nog meer geld voor moet betalen. Deze investering verdien je eigenlijk direct weer terug.