Zoek woning
Image default
Dak gevel en schoorsteen

Riet op je dak

Rieten dakbedekking is een ware kunst. De ambacht van het rietzetten gaat al vele eeuwen terug. In de middeleeuwen was het al een luxe om een dak van riet te hebben. Het was een stuk beter geisoleerd dat andere daken en het straalde ook veel meer sfeer uit. Het enige nadeel was dat het riet toch vrij brandbaar is. Op het gebied van brandveiligheid is er de afgelopen jaren een hoop vooruitgang geboekt en het rieten dak begint weer terug te komen in populariteit.

Het gebruik van rieten daken is dus al enige eeuwen zeer populair, maar was een tijdje terug gevallen in populariteit door de brandgevoeligheid. Tegenwoordig zijn er allerlei methoden om deze brandgevoeligheid zo veel mogelijk af te laten nemen, waardoor de populariteit van het type dak weer toeneemt. U kunt uw rieten dak op verschillende manieren brandveilig maken:

  • met de gesloten onderconstructie (schroefdak)
  • het toepassen van een brandvertragend middel
  • het toepassen van een brand detectie systeem
  • het aanbrengen van een bliksembeveiliging
  • het aanbrengen van een vonkenvanger
  • het aanbrengen van brandwerend doek bij traditioneel dak
  • het aanbrengen van een sproei-installatie

Het dekken van rieten daken is een ware ambacht. Alleen gespecialiseerde bedrijven bieden rieten daken aan en worden ook wel rietdekkers genoemd. Een rietdekkersbedrijf is verantwoordelijk voor het bedekken van de daken met riet. Vaak zijn deze bedrijven dus rietsnijder, rietbinder en riethandelaar. Voor houvast bij het werken op een rieten dak maakt de rietdekker gebruik van rietdekstoelen en dwarsbomen. De rietdekstoel heeft pinnen waardoor deze vast op het riet ligt. De steunbomen worden tijdelijk vastgezet met ijzeren pinnen.

De sfeer van een rieten dak is authentiek en straalt luxe uit. De daken maken een groot verschil en zullen zorgen dat uw huis als het chique huis van de buurt bekend staat. Verder geeft het een landelijk gevoel en valt het in veel gevallen goed te combineren met de omgeving. Zeker bij boerderijen en landhuizen is een rietendak zeer in trek.

http://www.rietwerk.nl/

Gerelateerde artikelen

Nieuwe woning gevonden in Rotterdam? Dan heeft u zeker een verhuisbedrijf in Rotterdam nodig!

Dakdekker Amsterdam

Heb je alles gedaan wat je kunt om de efficiƫntie van je zonnepanelen te verbeteren?