Zoek woning
Image default
Woningen

Een woning kopen tijdens de corona crisis

Door de corona crisis zijn er een hoop markten die op zijn kop staan. Waar de ene branche bijna helemaal zonder werk zit, is het in andere branches juist extra druk. Het is een rare rijd waarin opvallende dingen gebeuren. Ook op de woningmarkt zijn recent de cijfers geplupliceerd over het tweede kwartaal van 2020. 

Ondanks dat het voor veel mensen een onzekere periode is, heeft de huizenmarkt hier geen weinig van. Als makelaar is het momenteel dan ook erg druk. De gemiddelde huizenprijs lag hierdoor het afgelopen kwartaal op €335.000. Dit is een stijging van bijna 9% ten opzichte van het eerste kwartaal. Daarentegen daalde het aantal verkopen met 4% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2020. 

Ook zijn er natuurlijk een hoop expats die wegblijven, waardoor er minder vraag is naar woningen vanuit deze hoek. Dit zorgt er voor dat er meer mogelijkheden zijn voor starters. 

Een aantal opmerkelijke punten van het tweede kwartaal van 2020 op de woningmarkt

  • De gemiddelde prijs van een nieuwbouwwoning is flink toegenomen het afgelopen jaar. In totaal met 9%, hierdoor komt de gemiddelde prijs net boven de 4 ton uit. 
  • Vooral grote woningen werden het afgelopen kwartaal ontzettend snel verkocht. Dit heeft dan ook een flinke invloed gehad op de gemiddelde woningprijs. 
  • Er waren de afgelopen tijd natuurlijk een hele hoop mensen die thuis moesten werken. De kans is groot dat dit nog wel even zo zal blijven. Hierdoor was de vraag naar woningen met een extra werkkamer of kantoor aan huis een stuk hoger. Ook was er meer behoefte aan een grote tuin of een balkon. 
  • Een trend die zich voort zet, is dat steeds meer mensen landelijk willen wonen. Deze ontwikkeling speelde hiervoor ookal. 
  • Mensen van 65+ hebben hun woningingen minder in de verkoop gezet. Zij zijn natuurlijk erg voorzichtig tijdens de corona crisis.
  • Veel ondernemers zijn geraakt door de corona crisis, ook dit is terug te zien in de cijfers. Ondernemers kregen namelijk minder snel een financiering voor een nieuwe woning. 
  • Het aantal woningen dat te koop is gezet is ongeveer 2% minder.
  • De totale gemiddelde looptijd van een verkochte woning was bijna een maand, namelijk 28 dagen.
  • De vraag naar grote woningen was een stuk hoger dan normaal, vooral in juni was dit het geval.