Zoek woning
Image default
Meubels

Een stapelbed is leuk, maar let je wel op?

Een stapelbed voor je kinderen in de slaapkamer is een leuk bed en ook ideaal om de kleine slaapkamer optimaal te gebruiken. De vraag is of je wel goed weet wat je koopt, let je op bepaalde zaken en zijn er belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden bij het gebruik van een stapelbed. Deze vragen zijn voor ouders goed om te stellen. Om je een beetje te helpen zijn deze vragen in dit artikel beantwoord en toegelicht.

Veiligheid staat voorop!

Het allerbelangrijkste is dat je de veiligheid van je kinderen waarborgt. Hoe zorg je daarvoor? Nou dit doe je ten eerste door te kiezen voor een goed kwaliteit stapelbed. Je kan kiezen tussen materialen als spaanplaat, MDF en metaal. Veelal zijn de bedden die worden aangeboden van goede kwaliteit, maar het is wel goed om er toch voor de zekerheid naar te kijken. Metalen bedden klinken soms steviger, maar dat is niet altijd het geval. Voor stevigheid is het ook handig om een bed te kopen waar meerdere onderdelen aan zitten. Zo heb je ook een stapelbed met een ingebouwde kast. Deze kast bied nog meer stevigheid aan het bed. Verder is het hekje aan de bovenkant van het stapelbed ook belangrijk. Je kind mag niet tijdens het slapen van de bovenkant af kunnen vallen. Dit kan erg gevaarlijk zijn. Hierbij komt ook de trap kijken die aan het stapelbed zit. Veel trappen hebben een hele dunne trede en dat is niet altijd even veilig. Daarom is het de tip om voor een bredere trap te kiezen.

De maat van het bed

Een stapelbed kan in verschillende maten, kleuren en merken te krijgen zijn. Dit betekent ook dat je goed moet weten wat past in de slaapkamer, en wat voor maat je kinderen nodig hebben. De meest verkochte maat is de 90x200cm stapelbed. Dit is voor veel kinderen een goede maat om aan te schaffen. Je kan er ook voor kiezen een stapelbed van 140x200cm aan te schaffen. Deze bedden zijn de maat van een twijfelaar en bieden nog meer ruimte en comfort voor je kinderen. In de praktijk blijkt deze maat niet echt nodig te zijn. Verder moet je ook kijken naar de hoogte van de slaapkamer. Sommige stapelbedden kunnen namelijk hoog zijn door bijvoorbeeld veel ruimte onder het onderste bed. Vergeet dus niet naast de breedte en lengte van de slaapkamer de hoogte te meten.

Is er een matras inbegrepen

Het komt maar al te vaak voor dat ouders een stapelbed kopen zonder matras terwijl werd gedacht dat er een matras bijgeleverd zou worden. In veel gevallen staat het aangegeven op de website van de aanbieder, en als dat niet zo is moet je dit nog verder uitzoeken. Niet vergeten want het kan vervelend zijn om later nog twee matrassen te moeten bijkopen. Het is ook vaak zo dat de matrassen in een deal worden betrokken met het bed. Dit betekent over het algemeen dat je een fikse korting kan krijgen op de nieuwe matrassen.

Bewustzijn kinderen

Als ouder is het verder ook belangrijk om het gevaar te laten zien van het stapelbed aan je kinderen. Kinderen willen nog wel is onbezorgd dingen gaan uitproberen. Zo kan je denken aan het klimmen op het stapelbed, of van het stapelbed afspringen. Deze dingen wil je het liefst voorkomen als ouder, want de kans op ongelukken is groot. Het is dus belangrijk om afspraken te maken met je kinderen over wat er wel en wat er niet mag. Verder kan het ook handig zijn om van te voren in te schatten welk kind voorzichtiger is en deze bovenop te laten slapen. De bovenkant van het bed wordt vaak als dé plek gezien op het stapelbed, dus je kan dit als ouder ook gebruiken als beloning en straf als je kinderen niet veilig omgaan met het stapelbed.