Zoek woning
Image default
Woningen

Zo vind je een mooie lamp voor je huis

Er zijn zoveel verschillende soorten en stijlen lampen. Soms is het hierdoor lastig om te bepalen of iets mooi in je huis zou staan. Een hanglamp hout is bijvoorbeeld ontzettend mooi, maar het moet natuurlijk wel bij de rest van je woning passen. Hoe vind je nou een lamp die goed bij je stijl of bij je woning past? Hieronder staan een aantal tips om je daarbij te helpen.

Sfeer

Wanneer je gaat kiezen voor een nieuwe lamp is het belangrijk dat je eerst bepaald wat voor sfeer je wilt creëren en wat voor stijl de lamp moet hebben. De sfeer van de ruimte kan sterk beïnvloed worden door licht. Het licht kan een warme of koele sfeer creëren. Warm licht, zoals onder andere gloeilampen, creëert een gezellige en ontspannen sfeer. Koel licht daarentegen, creëert juist een frisse en moderne sfeer. De intensiteit van het licht is ook bepalend voor de sfeer. Denk hierbij aan fel licht of juist gedimd licht, het kan een groot verschil maken. Wanneer je weet wat je wil kun je een mooie lamp uit gaan kiezen. Wil je een stoere vloerlamp staande lamp industrieel of liever een traditionele hanglamp? Wanneer je weet naar wat voor soort licht je op zoek bent wordt het een stuk makkelijker om een lamp te kiezen.

Functionaliteit

Functionaliteit is een belangrijk onderdeel om over na te denken bij het kiezen van een lamp. Er zijn altijd opties waar je bij stil kunt staan, namelijk: verstelbaar licht, richtbaar licht, bediening en energiezuinigheid. Onder verstelbaar licht vallen lampen waarbij je de lichtintensiteit kunt aanpassen. Dit gebeurt meestal door middel van een dimknop. Door de knop te gebruiken kun je het licht dimmen. Met richtbaar licht wordt een lamp die je in verschillende richtingen kunt richten bedoeld. Sommige lampen kunnen bediend worden met een schakelaar en andere met een afstandsbediening. Het is maar net wat je fijner vindt. Als laatste energiezuinigheid, dit zijn lampen die energie besparen en dus langer meegaan en op lange termijn minder veel kosten.

Stijl

Stijl is natuurlijk een groot onderdeel van huizen inrichten. Dit komt ook kijken bij lampen. Er zijn zoveel stijlen. Denk aan onder andere industrieel, traditioneel of modern. Ook zijn er veel verschillende materialen en kleuren. Enkele voorbeelden hiervan zijn hout, glas en metaal. Wanneer je een lamp uitkiest wil je dat deze bij de rest van je woning past. Dit doe je door de lamp af te stemmen op de stijl je woning. Geef de lamp een matchende kleur of ga juist voor neutrale kleuren zodat het overal bij kan passen.