Zoek woning
Image default
Woning en Tuin

Welke regels zijn verbonden aan verhuren?

Als je je huis gaat verhuren, dan moet je je houden aan strikte, geldende regels houden. Alle regels ten opzichte van verhuur zijn vastgelegd, je mag de huurder geen eigen gemaakte regels op leggen. Als je eraan denkt om via onder andere verhuurmakelaar Rotterdam, je huis te verhuren, zijn daar in sommige gevallen ook vergunningen voor nodig en deze moet je bij de gemeente aanvragen. Er bestaat ook een zogenaamde verhuur Leegstandwet, maar dat mag alleen als je in het bezit bent van een koopwoning. Als je tijdelijk ergens anders gaat wonen, kun je je huis via Huisbewaring verhuren, maar dit is niet in elke gemeente mogelijk. 

De woningwaarde berekenen 

De woningwaarde berekenen kan door de gratis tool de woningwaarde ingeschat worden, waardoor het een realistisch beeld kan schetsen. Let wel dat je hiermee geen hypotheek kunt aanvragen, dit kan pas na een echte taxatie. Er wordt gekeken naar onder andere je huis, waaronder het woonoppervlak, tuin en perceeloppervlak, het type woning, hoeveel aanwezige kamers, energielabel, de staat van de badkamer en keuken, de isolatie en bouwjaar. Verder wordt ook gekeken naar de faciliteiten in de buurt en daarmee worden scholen en winkels bedoeld. De groenvoorziening speelt ook een rol, de samenstelling van de buurt en verkeerssituatie en factoren die overlast zouden kunnen geven. 

Huis gemeubileerd of gestoffeerd verhuren 

Gemeubileerde woningen zijn vaak voor expats aantrekkelijk, terwijl kale woningen voor families het meest gewaardeerd worden, omdat zij vaker huren voor een langer termijn. Wist je dat het niet uitmaakt dat je verhuurt uit een sociale of vrije sector valt, de keuze of je gemeubileerd of gestoffeerd verhuurd mag je geheel zelf bepalen. Als je kiest voor gemeubileerd dan houdt rekening met zaken als: denk aan de ideale huurder, ga voor modern, maar zorg dat het vervangbaar is, houdt de inrichting neutraal, hygiënisch en flexibel. Ook bij gestoffeerd verhuren is hygiëne belangrijk, als ook vervangbare items toe te voegen en het geheel neutraal te houden.  

Overweeg een opknapbeurt  

Wil je de woningwaarde een beetje een boost geven, dan kun je het volgende proberen: hoe groter het huis, hoe beter. Bekijk of een verbouwing aan je huis nut heeft. Maak je huis nog duurzamer, denk na over je isolatie. Is het een goed idee wellicht om nog wat aan je zolder te veranderen? Geef je badkamer nog net dat beetje extra met een (kleine) renovatie. Besteed wat tijd en geld om je gevel er beter uit te laten zien. Door veel dingen zelf voor je rekening te nemen, kun je ervoor zorgen dat de kosten binnen de perken blijft.