Zoek woning
Image default
Gezondheid

Waarom begin je te zweten wanneer je stress ervaart?

Waarom begin je te zweten wanneer je stress ervaart?

Heb jij weleens last van zweten zonder dat daar een duidelijke reden voor is? Bijvoorbeeld wanneer je juist rustig op de bank zit of wanneer je net in bed stapt? Dan vraag jij je vast en zeker af hoe dat kan en waar dat precies aan ligt. Vaak kan plotseling zweten een teken van stress zijn. Wat is stress dan en hoe zorgt dat ervoor dat je begint te zweten? Er zijn verschillende oorzaken van plotseling zweten. In deze blog leggen wij je graag uit welke connectie plotseling zweten en stress met elkaar hebben.

Ben jij overprikkeld en vertoon je vecht of vluchtgedrag?

Zweten door stress is eigenlijk opgeroepen doordat je een emotionele prikkel niet kunt verwerken. Wanneer iets je persoonlijk raakt ziet je lichaam dit als een bedreiging waardoor je automatisch op scherp komt te staan. Wanneer je wil weten wat het plotselinge zweten veroorzaakt, kun je nagaan waarom je stress ervaart. Kan je die zaken vermijden? Of ervoor zorgen dat je er minder mee in aanraking komt? Kan jij jezelf misschien aanleren dat je de stressvolle gebeurtenissen als minder stressvol gaat ervaren? Werk daar bewust aan en je merkt vanzelf dat je minder zal zweten. Daarnaast heb je in je instinct vecht en vlucht geprogrammeerd zitten. Gevaarlijke situaties zorgen ervoor dat jij je schrap zet en klaarmaakt voor de strijd, of dat je het op een rennen zet. Probeer je hier bewust van te zijn en deze reactie af te zwakken. Je bent geen dier en stressvolle situatie gaan doorgaans niet elke keer over leven en dood. Dus probeer om hier niet zo heftig op te reageren door je er bewust van te worden en ademhalingsoefeningen te doen.

 

Drink je graag koffie en heb je moeite om kalm te blijven?

Dan zijn dit ook factoren die stress en plotseling zweten kunnen veroorzaken. Wanneer je moeite hebt om rustig te blijven in stressvolle situaties, kun jij jezelf hiervoor trainen. Ga eens naar een yoga bijeenkomst of volg een cursus mindfulness. Daar leer je namelijk om je emoties onder controle te krijgen. Het drinken van te veel koffie kan je een opgejaagd gevoel geven. Dit lijkt op stress en de cafeïne zorgt ervoor dat je hartslag omhooggaat. Wat zweten tot gevolg heeft. Ben je bang dat je een burn-out hebt? Doe dan de burn-out test.

https://liberi.nl/