Zoek woning
Image default
Aanbiedingen

Uw woning verhuren in Utrecht? Dan dient u uw hypotheekverstrekker te informeren

Wanneer een woning op uw naam staat, kunt u daarmee doen wat u wilt. Althans, dat is de gedachte van veel woningbezitters. Wie wil gaan woning verhuren in Utrecht ontdekt echter al gauw dat hiervoor de toestemming van een geldverstrekker nodig is. Er bestaan namelijk verschillende redenen waardoor zij niet om verhuur staan te springen.

 

Waarom hanteren hypotheekverstrekkers strenge regels bij verhuur?

Zo leidt verhuur in de eerste plaats vaak tot waardevermindering. Huurders zijn in de meeste gevallen nu eenmaal minder actief in het onderhoud van een woning. Bovendien ontstaat er voor een geldverstrekker een lastige situatie wanneer u uw hypotheek om bepaalde redenen niet meer kunt betalen. De bescherming van huurders maakt het moeilijk om hen op straat te zetten. 

 

Verbod op verhuur bij een lopende hypotheek

U kunt eigenlijk wel op uw vingers natellen dat uw hypotheekakte een verbod omvat op het verhuren van uw woning zonder de uitdrukkelijke toestemming van de hypotheekverstrekker. Dit geldt alleen wanneer er nog een hypotheek loopt. Toestemming van uw bank is niet nodig indien er geen sprake meer is van een lopende hypotheek. 

 

De Leegstandwet

Sommige geldverstrekkers staan de verhuur van uw woning wel toe wanneer deze leegstaat. U verhuurt dan via de zogeheten Leegstandwet. Daarvoor heeft u dan wel weer een vergunning van de gemeente nodig. Bovendien is uw hypotheekrente niet meer aftrekbaar. De inkomsten van verhuur via deze wet vallen namelijk niet in Box 1, maar in Box 3. Zodra de verhuurperiode tot zijn eind komt, kunt u de hypotheekrente wel weer aftrekken. 

 

Het afsluiten van een verhuurhypotheek

Een andere mogelijkheid is het afsluiten van een verhuurhypotheek, oftewel een hypotheek die specifiek is bedoeld om een woning mee te gaan verhuren. Deze hypotheek wordt ook wel eens investeringshypotheek of vastgoedhypotheek genoemd, maar eigenlijk is die laatste een foutieve benaming. Van de verhuurhypotheek wordt niet alleen gebruikgemaakt door personen die een woning willen aanhouden om deze te verhuren, maar uiteraard ook door personen die een tweede woning specifiek voor de verhuur aankopen. 

 

Regels bij het afsluiten van een verhuurhypotheek

Het is goed om te weten dat geldverstrekkers strenge eisen stellen aan het afsluiten van een dergelijke hypotheek. Vaak kunt u maar een maximaal bedrag lenen. Ook betaalt u meer hypotheekrente voor een woning die u verhuurt dan voor een woning waar u zelf in woont. Dit heeft te maken met het eerder genoemde hoge risico waar een hypotheekverstrekker mee te maken krijgt wanneer een woning wordt verhuurd.

 

Verzekeraars en gemeente

Wilt u uw woning verhuren in Utrecht? De hypotheekverstrekker is niet de enige van wie u toestemming nodig heeft. Ook voor uw verzekeringen kan deze beslissing gevolgen hebben. Bovendien moet u rekening houden met de door de gemeente gestelde voorwaarden. Een verhuurmakelaar kan u met de juiste informatie op weg helpen in het verhuren van uw woning. Zo kunt u er zeker van zijn dat u volgens de regels verhuurt en in de toekomst niet tegen onaangename verrassingen aanloopt. 


Tip:
Verhuurmakelaar-utrecht.com