Zoek woning
Image default
Woning en Tuin

Eigenschappen waar je op moet letten bij het aanschaffen van brandhout

Je hebt een eigen houtkachel of haard aangeschaft voor in huis of in de tuin. Dit is fijn voor in de koude wintermaanden voor zowel binnen als buiten, maar ook voor in de late zomeravonden wanneer je nog iets langer van de dag wilt genieten. Een houtkachel of haard in de tuin of in huis zie je steeds vaker voorbij komen. Maar voordat je jouw kachel of haard kunt gebruiken zul je hout moeten hebben, en het aanschaffen van brandhout is niet zomaar iets. Er zijn een paar eigenschappen waar je op moet letten wanneer je opzoek gaat naar het perfecte brandhout voor jou. 

Brandtijd

De brandtijd houdt in hoe lang het duurt totdat het hout opgebrand is en het vuur uitgaat. De brandtijd van een houtsoort wordt altijd wel vermeld, zo zie je bijvoorbeeld op Nordicwoods.nl dat het haagbeuk hout een brandtijd van 4 uur heeft. Wil je dus dat jouw hout lang mee gaat omdat je bijvoorbeeld een hele avond buiten rondom het vuur wilt zitten, dan kun je dus beter de houtsoorten met een langere brandtijd nemen. Vaak zijn dit de hardere houtsoorten zoals haagbeuk en eiken. Wanneer je niet van plan bent om het vuur lang aan te hebben kun je ook kiezen voor een zachte houtsoort, zoals berken- en sparrenhout

Ervaring

Waar je ook rekening mee moet houden is hoeveel ervaring jij hebt met het aansteken van hout. Het klinkt namelijk erg makkelijk, maar er komt meer bij kijken dan je denkt. Sommige houtsoorten hebben meer primaire lucht nodig dan andere. Primaire lucht is de ‘eerste’ zuurstof die nodig is om het hout aan te steken. Vandaar dat er roosters in kachels en haarden zitten om zo het lucht bij het vuur te krijgen. Berkenhout wordt vaak aangeraden voor als je iets minder ervaring hebt aangezien deze houtsoort zeer weinig primaire lucht nodig heeft en snel ontvlamt. 

Formaat kachel of haard

Wat soms nog wel vergeten wordt is het feit dat het formaat van jouw kachel of haard ook invloed heeft op of het hout wel of niet goed brandt. Zo wordt het bijvoorbeeld aangeraden dat je wanneer je essenhout gebruikt je minimaal 3 blokken nodig hebt om deze houtsoort zo goed mogelijk te laten branden. Hierdoor is essenhout vaak niet geschikt voor kleinere kachels en haarden, aangezien dit simpelweg niet past. Het formaat van je kachel en haard beperkt dus de keuze van houtsoorten waar je uit kunt kiezen. Maar gelukkig is er voor elk formaat houtkachel of haard wel een geschikte houtsoort te vinden.