Zoek woning
Image default
Woningen

Checklist tuinontwerpen

Heb je net een nieuw huis gekocht? Gefeliciteerd! Maar dan moet je waarschijnlijk nog heel veel gaan klussen. Maar dat klussen houdt niet op in huis, je moet ook je tuin onder handen nemen. Om jezelf veel tijd te besparen is het slim om alvast een ontwerp van je nieuwe tuin te gaan maken. Zodra je je huis in kan, hoef je niet meer over de inrichting van je tuin na te denken.

Voor je een tuin gaat ontwerpen moet je wel aan een aantal zaken denken. Hieronder hebben we de belangrijkste punten op een rij gezet:

Meten is weten

Om een goed ontwerp te maken moet je wel weten hoe groot je tuin is. Kijk bijvoorbeeld op Kadastrale Kaart om te zien hoe groot de tuin van je nieuwe huis is. Als je de maten van je tuin eenmaal hebt, kan je pas echt aan de slag.

Zet je wensen op een rij

Geef iedereen in je gezin een aantal post-its en laat iedereen zijn wensen opschrijven. En dan kan ik je nu al zeggen: je gaat niet alle wensen kunnen realiseren in je tuin. Laat iedereen daarom aangeven wat hij of zij het liefste wil. Dan krijg je vanzelf een ontwerp waar iedereen blij mee is.

Zon of schaduw?

Waar is het noorden in de tuin? En waar is het zuiden? Dit handig om te weten zodat je ziet waar je schaduw en waar je zon hebt in je tuin. Teken daarom in al je ontwerpen ook een noordpijl (zoals op een plattegrond). Zo heb je altijd overzicht over waar er schaduw en waar er zon is in je tuin.

Materialen

Niet iedereen houdt van dezelfde materialen. De ene persoon vindt baksteen mooier, de ander is meer van grind en hout. Denk hierbij wel aan of de kleur van het gekozen materiaal bij de gevelstenen van je huis passen. En let op dat je hout alleen als ‘vloerbedekking’ in de zonnige delen van je tuin gebruikt. Hout dat veel in de schaduw ligt wordt snel glibberig en slaat groen uit. Zo komt de plattegrond met noordpijl die je in de vorige stap hebt gemaakt gelijk van pas!

Vlekkenplan

Nu je weet welke materialen je wil hebben en welke elementen/materialen je in je tuin wil gebruiken, is het tijd om een vlekkenplan te maken. Op een vlekkenplan geef je zones aan met waar bijvoorbeeld het terras komt, en waar je het gazon wil hebben. Zo krijg je snel een overzicht over hoe de algemene indruk van de tuin er uit komt te zien.

Detailplan

Na het maken van een vlekkenplan kan je aan een detailplan beginnen. In dit detailplan zet je de precieze maten van bijvoorbeeld je gazon en een terras. Dit detailplan kan je uiteindelijk gebruiken om de tuin daadwerkelijk te gaan aanleggen.