Zoek woning
Image default
Badkamer en toilet

3 slotenmakers die de geschiedenis van sloten hebben gevormd

Rekening houdend met de eerste gedocumenteerde slot, kunnen we zeggen dat de geschiedenis van sloten 2.700 jaar geleden begon in het Oude Egypte. Sindsdien – hoewel niet consequent – hebben ingenieuze slotenmakers verbetering na verbetering toegevoegd tot ze bij de sluizen kwamen die we vandaag kennen. Dat gezegd hebbende, willen we graag drie van de slotenmakers presenteren aan wie we een groot deel van het huidige niveau van binnenlandse veiligheid verschuldigd zijn.

1. Linus Yale
Met de bekendste naam in de sluitindustrie, begon Yale als slotenmaker vanwege zijn vader, die gespecialiseerd was in het produceren van hoogbeveiligde banklocks. De erfenis van zijn vader nemend, patenteerde Linus Yale een slot van de spelduimelklokcilinder. Daarna perfectioneerde hij het cijferslot (een slot dat meestal wordt gebruikt om kluizen te beveiligen).  Zijn belangrijkste bijdrage aan de geschiedenis van sloten is de Yale cilinderslot (gepatenteerd in 1865). 

Het model werkte op een eenvoudig principe – ‘een binnencilinder die op een as in een buitencilinder draait’ – waardoor het gemakkelijker te produceren was. Bovendien vereiste het een kleine sleutel die veel handiger te vervoeren was dan zijn voorgangers. De vele doorbraken die Yale tot stand heeft gebracht, werden vergezeld door nog een ander succes: de oprichting van Yale & Towne Company in 1868, die al snel wereldwijd werd uitgebreid. In de geschiedenis van sloten hadden heel wat bepalende momenten te maken met het maken van sloten die betrouwbaar waren, gemakkelijk te repliceren en toegankelijk voor een groter aantal huiseigenaren. 

2. Harry Soref
Harry Soref is een van de slotenmakers die dit mogelijk heeft gemaakt met zijn gelamineerde hangslot. Na een tijdje als slotenmaker gewerkt te hebben, merkte hij dat de gemiddelde slotmodellen gemakkelijk beschadigd konden raken. Dus kwam hij op het idee om de lagen staal te lamineren (een techniek die wordt gebruikt voor het beveiligen van bankkluizen) in plaats van het gebruik van gestempelde metalen schalen, waardoor het hangslot veel sterker wordt. En toen hij in 1921 het bedrijf Master Lock oprichtte, begon hij zelfs zelf met de productie van deze sloten. Dit markeerde een belangrijke ontwikkeling, omdat sloten resistenter werden en dus betrouwbaar voor wijdverbreid gebruik.

3. Harry Houdini

Hij was misschien een briljante goochelaar, maar Harry Houdini is opgenomen in deze lijst (en in de geschiedenis van sloten) omdat hij ook een goochelaar van slotenmakers was. En lockpicking, vooral. Geboren in 1874 onder de naam Ehrich Weisz, emigreerde de Hongaars-inheemse naar Amerika en vestigde zich in 1882 in New York. Vanaf zijn elfde werkte hij als leerling bij een plaatselijke slotenmaker (waar hij al snel een meester in dit vak kon worden), waarna hij verder ging met optreden als circustrapezekunstenaar en in vaudeville-acts. Kort daarna begon Harry een reputatie als waaghalstige goochelaar te krijgen. Zijn tentoonstellingen liet hij zich bevrijden uit: 

  • Touwen
  • Handboeien
  • Ketenen
  • Beperkte ruimtes
  • Afgesloten containers

Een van zijn geheimen was een griezelige vaardigheid van het manoeuvreren van sloten en het lockpicken van elk systeem. De ongewone behendigheid die hij bezat, werd gedeeltelijk verklaard door een stage op jonge leeftijd bij een plaatselijke slotenmaker. De niet-aflatende illusionist en escapologist zorgden voor vooruitgang in de geschiedenis van sloten zodra slotenmakers begonnen met het ontwerpen van de zogenaamde ‘onbetrouwbare sloten’ die de behendigheid van Houdini moesten beëindigen. Een van de uitdagers was Nathaniel Hart, de slotenvirtuoos uit Birmingham die vijf jaar lang een onbreekbaar slot verwerkte. Net als Hart waren er andere slotenmakers die Houdini wilden verslaan, hun ambacht verder wilden duwen en probeerden veiligere lokken te ontwerpen. Deze inspanningen die werden ingezet door Houdini hebben ons ertoe gebracht om hem te beschouwen als een cruciale figuur in het vormgeven van de geschiedenis van sluitsystemen. 

Geschiedenis van sloten – Het verhaal gaat verder
Op dit moment lijkt keyless toegang tot onze huizen de belangrijkste trend om op grote schaal door reguliere huiseigenaren te worden overgenomen. Hoewel sloten inderdaad veranderen in app-bestuurde apparaten, zal het klassieke slot waarschijnlijk nergens heen gaan. 

Benieuwd geworden naar alle mooie verhalen van vroeger of wil je het  (of liever: ambacht) eens uit de mond van een hedendaagse professional horen? Neem dan contact op met slotenmaker Den Haag, onderdeel van Lock Secure.

http://www.locksecure.nl/slotenmaker-den-haag

Gerelateerde artikelen

Lemet elektrische boilers met eco funktie

Zoek woning: Wasmachine reparatie Amsterdam.

Botox als wondermiddel tegen hoofdpijn