Zoek woning
Image default
Woning en Tuin

Zelf de maten bepalen rondom je huis

Als je in Nederland op een perceel woont staat dit perceel vrijwel altijd geregistreerd bij het kadaster. Hier verzamelen we in Nederland alle gegevens van de stukken grond die zich in Nederland bevinden. Zie het als een soort grote landkaart waar alle stukken grond die van iemand is verdeeld zijn. Vervolgens krijgen die stukjes grond(perceel) een nummer en kun je hier dus ook informatie over opvragen. Waarom zou je dit willen doen denk je nu, nou bijvoorbeeld als je iets wil bouwen in je tuin maar je weet de exacte afmetingen niet. Dan kies je voor een maten kaart waar je perceel inclusief alle afmetingen op staat aangegeven. 

Niet onnodig met een centimeter in de weer 

Door dat deze kaarten beschikbaar gemaakt zijn hoef je dus niet zelf met een centimeter aan de gang in je tuin. Dat scheelt veel kleine meetfouten die in het totaal nog wel eens kunnen optellen tot grote fouten. Bij een kadastrale kaart met maten is de nauwkeurigheid tot 10 centimeter. Wat dus wil zeggen dat je hier prima bij vanuit kan gaan op het moment dat je nog in een ontwerpende fase van je verbouwing of de bouw bent. Een goede optie dus wanneer je informatie kan gebruiken.  

Wat staat er allemaal op een kadastrale kaart met maten 

Op een kadastrale kaart met maten staat erg veel informatie. Niet alles zal direct relevant zijn maar liever meer informatie overzichtelijk bij elkaar dan te weinig info. De afmetingen van het perceel zelf staan uiteraard op de kaart. Maar denk bijvoorbeeld ook aan de afstand tussen verschillende gebouwen en de randen van het perceel. Ook krijg je de exacte coördinaten van de hoeken van je perceel waardoor je deze dus kan controleren. Daarnaast krijg je ook verschillende oppervlaktematen van het perceel bij deze kaart. Denk bijvoorbeeld aan hoeveel er gebouwd is op het perceel en hoeveel er niet bebouwd is. 

Veel informatie altijd handig 

Zoals we hierboven hebben aangegeven krijg je dus erg veel informatie allemaal bij elkaar verzameld bij zo een kaart. Erg handig dus als je gaat verbouwen, maar denk ook eens aan de erfafscheiding bijvoorbeeld. Wanneer heb je voor het laatst(of überhaupt) gekeken naar of deze ook op de kadastrale grens ligt? Om eventuele onenigheid te voorkomen kan een kadastrale kaart dus een oplossing zijn. Kortom erg veel informatie die voor eenieder van toepassing kan zijn!