Zoek woning
Image default
Zakelijk

Wat is een opstalverzekering en welke premies kun je verwachten?

Is een opstalverzekering hetzelfde als een inboedelverzekering? Nee dus. Een opstalverzekering is een heel andere verzekering en ook een heel belangrijke verzekering. Met een dergelijke verzekering verzeker je daadwerkelijk je woning, de leidingen en de funderingen dus. Maar de opstalverzekering is meer. Je leest er hier alles over; over wat de verzekering precies is en hoe hoog de premies zijn.

Een opstal is een bouwwerk, door mensen geplaatst

Nee, deze verzekering heeft helemaal niets met paarden of andere dieren te maken. Ook niet met stallen. Een opstal is een bouwwerk. Met opstallen wordt dat wat door mensen op een stuk grond geplaatst is bedoeld. Grond telt niet mee bij de opstallen. Je huis is dus een opstal. Als je in ons land verzekerd bent, dan doe je dat doorgaans met een inboedelverzekering en met een opstalverzekering. Wat betreft de hoogte van de premie spelen talloze aspecten een belangrijke rol. Dat geldt zeker als het gaat om een monument. Sluit je een opstalverzekering af dan doe je er verstandig aan die verzekering elk jaar tegen het licht te houden. Nu overstappen gemakkelijk is, kun je elk jaar checken of je niet teveel betaalt voor de verzekering en eventueel overstappen naar een andere verzekeraar. Dit is mogelijk tot 31 december, 00.00 uur,

Dakpannen op het dak, leidingen en vloeren vallen onder de opstalverzekering

Sluit je een opstalverzekering af, dan verzeker jij je huis dus. Dan moet je denken aan de dakpannen op het dak, aan de leidingen in je woning en de vloeren. Met dit type verzekering, verzeker je dus eigenlijk alles wat vastzit aan je woning. Dus ook kozijnen, een vastgelijmde vloer, tuinschuttingen, zonnepanelen en alle sanitair. Alles wat niet aan je woning vastzit valt dus logischerwijs niet onder de opstalverzekering. Losliggende laminaatvloeren accessoires en meubels horen bij de inboedel.

Geen dekking bij achterstallig onderhoud en roekeloos gedrag

Het gaat niet alleen voor de opstalverzekering op, maar toch is het goed om te melden. Er zijn een aantal schades uitgesloten voor verzekering. Dit zijn schades die het rechtstreekse gevolg zijn van calamiteiten in de vorm van overstromingen, aardbevingen, rellen, en opstanden en oorlog. Ook schades die veroorzaakt zijn door opzet, door roekeloos gedrag of als sprake is van achterstallig onderhoud worden niet gedekt.

Allrisk opstalverzekering: ook dekking als sprake is van eigen schuld

Je kunt de opstalverzekering opdelen in twee varianten. De eerste is de extra uitgebreide dekking. Dit is min of meer de standaard dekking. Je bent dan verzekerd tegen zo goed als alle schades. Dus voor schades veroorzaakt door brand, storm, water (geen overstromingen) diefstal en inbraak. Daarnaast is er de allrisk dekking, de meest uitgebreide opstalverzekering. Je bent dan verzekerd voor de schades die ook verzekerd worden door de extra uitgebreide dekking, maar ook voor schades die zijn ontstaan door eigen schuld.

Verplicht bij het afsluiten van een hypotheek

De opstalverzekering wordt ook wel woonhuisverzekering genoemd. Vaak is het zo dat als je een hypotheek afsluit, je daarbij een verplichte opstalverzekering af moet sluiten. Op zich logisch, de woning geldt immers als onderpand. Het verschil tussen inboedel en opstal kun je simpel onthouden. Alles wat je mee kunt nemen als je gaat verhuizen, valt namelijk onder de inboedelverzekering.

Het belang van de herbouwwaarde

De maximale schade die je op kunt lopen is brand. De verzekerde waarde bij de opstalwaarde is daarom altijd de herbouwwaarde. Dat is dus het bedrag dat nodig is om de afgebrande woning opnieuw te bouwen op dezelfde locatie. Daarom is dus de betaling van de herbouwwaarde erg belangrijk. Is er schade, dan moet die uiteraard zo snel mogelijk hersteld worden. Is de waarde van van de verzekering lager dan de werkelijke herbouwwaarde, dan krijg je dus niet de volledige schade vergoed. In geval dat de woning dan dus is afgebrand dan kan de woning niet van het verzekeringsgeld herbouwd worden. Herbouwen kan wel, mits je eigen vermogen hebt.

Breng de verzekeringen bij een maatschappij onder

Ook wat betreft de opstalverzekering geldt dat als je voordelig wilt, je de verzekeringen beter bij een en dezelfde maatschappij onderbrengt. Vaak kun je dan aantrekkelijke kortingen krijgen. Het is tamelijk logisch de inboedel en opstalverzekering bij een en dezelfde aanbieder te nemen. Het is wel het meest praktische in elk geval. Zaken kunnen als dat nodig is ook wat sneller af worden gewikkeld.

Vergelijk elk jaar je verzekeringen

Nu jij je toch met verzekeringen bezighoudt; doe net als miljoenen andere Nederlanders en vergelijk al je verzekeringen die je hebt eens per jaar. Dus ook je opstalverzekering vergelijken. Je kunt tegenwoordig gemakkelijk switchen van maatschappij. Daarom is vergelijken een goed idee. Vaak kun je elders goedkoper, al is het wel belangrijk om verder te kijken dan alleen naar de prijs. Ontdek je een maatschappij die een goedkopere opstalverzekering aanbiedt en wil je overstappen? Dan heb je tot 31 december (00.00 uur) de tijd om de overstap te maken. Wat dat betreft word je echt ontzorgd. Zelfs de afmelding bij de huidige verzekeraar wordt geregeld. Zorg alleen even dat je een bankrekeningnummer bij de hand hebt en een ID-kaart.

Andere voorwaarden als het gaat om monumenten

Bij ons Nederlanders gaat het vrijwel altijd om de kosten. Dat is voor de opstalverzekering niet anders. Dus zijn we benieuwd naar de premie die je moet betalen. De te betalen premie is onder meer afhankelijk van de bouwaard van je huis. Dat wil zeggen, is je huis van hout of steen, heeft het een dak met dakpannen of is het rietgedekt? Ook belangrijk is de staat van onderhoud van je huis en de herbouwwaarde. Ook je woonplaats kan een rol spelen en ook de hoogte van het eigen risico speelt mee. Uiteraard kunnen voor speciale gebouwen zoals monumenten andere voorwaarden gelden. En bij andere voorwaarden horen ook weer andere premies. In het geval van een monument gaat het dan om hogere premies uiteraard. Hoe dan ook, het is altijd goed om een opstalverzekering af te sluiten, al heeft de verzekering bij wet geen verplicht karakter.