Zoek woning
Image default
Woningen

Waar moet je op letten bij het kopen van een huis?

Een huis kopen doe je niet zomaar. Het is een hele zoektocht waarbij je veel moet regelen. Ben je opzoek naar het perfecte huis? Dan zijn er natuurlijk wel een aantal factoren waar je goed op moet letten. We hebben hier een aantal zaken op een rij gezet, waar je op moet letten bij het kopen van een huis.

Energielabel

Het energielabel geeft je inzicht of een huis energiezuinig of -onzuinig is. Het energielabel geeft met de klassen A(en hoger) tot en met G aan hoe zuinig een huis is, in vergelijking met een soortgelijk huis. Als je huis energiezuinig is heeft het meestal goede isolatie, zuinige ventilatie, zonnepanelen en wordt het op een duurzame manier verwarmd. Hoe zuiniger het huis is, hoe minder energiekosten je moeten betalen. Daarnaast is het ook een groot voordeel dat je het milieu minder belast. Een nieuw soort woningen zoals nieuwbouwhuizen na 2006 hebben bijna altijd energielabel A of zelfs hoger. Oudere huizen zullen vaker ook een lager energielabel hebben.

Bouwkundige keuring

Een bouwkundige keuring is niet altijd verplicht. Het kost ook veel tijd en geld. Toch is het belangrijk om te weten wat de staat van het huis is voordat je het wil gaan kopen. Als er iets niet klopt of slecht aan toe is, heb je tenminste inzicht hierin. Stel je zou het huis al kopen en er achteraf pas achter komen, dan kan je niet meer terug.

Koop een huis dat je kan betalen

Vaak heb je een lijstje met dingen waaraan je huis moet voldoen. Zorg er wel voor dat je van te voren weet wat jouw financiële mogelijkheden zijn, voor je begint aan de zoektocht naar de perfecte woning. Als je weet hoeveel geld je kan lenen en wat je uiteindelijke budget is, kun je gerichter gaan zoeken naar het juiste huis. Dit voorkomt teleurstellingen en onnodige zware hypotheeklasten.

Schakel hulp in van een makelaar

Het is sowieso handig en aan te raden om een makelaar in te schakelen als opzoek bent naar een huis. Hij of zij heeft de nodige kennis en kan je goed adviseren. Stel daarom ook al je vragen aan je makelaar om uiteindelijk jouw droomhuis te kunnen kopen.

https://pontoblog.com/een-nieuw-soort-woningen/