Zoek woning
Image default
Architectuur

Tips bij het isoleren van je woning

Staat er binnenkort een grote verbouwing op de planning? Dan is de kans groot dat je met de isolatie in de weer gaat. Dat is een goed idee, want isolatie speelt een grote rol in de manier waarop we thuis leven. Dat heeft ermee te maken dat isolatie veel effect heeft op de temperatuur, geluiden en brandveiligheid binnenshuis. Dus ook als er geen verbouwing op de planning staat, is het misschien goed om eens na te denken over de mate waarin je woning geïsoleerd is. Omdat dat niet voor iedereen zo klaar als een klontje is, geven wij een paar handige tips bij het grondig aanpakken van de isolatie in huis. Zo zit jij er in de winter weer warmpjes bij.

 

Let op de kenmerken van elke ruimte

Het is misschien een open deur, maar het is heel belangrijk om elke ruimte in detail na te gaan voordat je begint met isoleren. Je denkt je huis vast te kennen, maar er zitten vaak een hoop naden en kieren die je nog niet eerder hebt gezien. Door hier een lijstje van te maken, is de kans groter dat de isolatie soepeler verloopt. Bedenk ook goed welke ruimtes je wilt aanpakken. De soort ruimte en de kenmerken van een ruimte spelen namelijk weer een rol bij het kiezen van isolatiemateriaal. Sommige ruimtes moeten bijvoorbeeld vochtbestendig zijn en dan moet het isolatiemateriaal dat ook zijn. Andere ruimtes heb je misschien liever extra warm in de winter en koel in de zomer, zoals een woonkamer en een slaapkamer. Daarbij kun je denken aan vloerisolatie in de woonkamer en zolderisolatie voor in of boven de slaapkamer. Een overzicht zal ervoor zorgen dat je direct goed van start gaat.

Kies het isolatiemateriaal zorgvuldig uit

Het uitkiezen van isolatiemateriaal is ontzettend belangrijk voor een goede isolatie in huis. Zoals we al hadden vastgesteld, heeft elke ruimte andere kenmerken en wensen. De badkamer moet vochtbestendig zijn en de vloer in de woonkamer extra warm. Daar kun je bijpassend materiaal voor kiezen. Zo is XPS bijvoorbeeld vochtbestendig en is steenwol perfect voor vloeren, omdat het tegen een hogere druksterkte heeft dan andere isolatiematerialen. Natuurlijk is het ook nog zo dat isolatiematerialen verschillende isolatiewaardes hebben. Niet alle ruimtes hoeven even goed geïsoleerd te worden en het kiezen van een materiaal met een lagere isolatiewaarde kan de materiaalkosten weer drukken. Daarnaast hechten veel mensen belang aan de kwaliteit van materiaal en het milieu. Zij kiezen bijvoorbeeld weer graag voor ecologische isolatie. Met een lijstje van de kenmerken en wensen van een ruimte kun je handig en snel een keuze maken uit de verschillende isolatiematerialen. Zo is jouw huis in een mum van tijd goed geïsoleerd.