Oh nee de CV ketel lekt, wat te doen

U kunt een cv ketel letterlijk zien lekken, maar het kan ook gebeuren dat deze lekt terwijl u het niet weet. Vaak merkt u dan wel dat er iets aan de hand is. Er kan bijvoorbeeld minder hard water uit de kraan of douchekop komen. Als dat zo is, dan is de kans groot dat uw cv ketel lekt. En dat wilt u niet, want niet alleen kunt u niet aangenaam douchen omdat het water niet meer helemaal warm wordt, ook werkt de verwarming minder. En dat kost u geld.

Gelukkig kunt u zelf aan de slag als een cv ketel lekt. U hoeft er niet eens allerlei ingewikkelde apparatuur voor in huis te hebben! Wel is het handig om een vulslang, een handdoek, een emmer en een ontluchtingssleutel bij de hand te houden. De eerste stap is het controleren van de druk van de cv ketel. Die mag niet hoger staan dan 2. Wijkt de druk af van 1,8 tot 2,1, dan is de kans groot dat de cv ketel inderdaad lekt. Het is dan raadzaam om de radiator te ontluchten met de sleutel. Als het goed is, is hierbij lucht te horen die uit de radiator gaat.

Vervolgens is het een goed plan om de cv ketel bij te vullen, met de vulslang. Sluit de slang aan op zowel de waterkraan als de vulkraan en vul de cv ketel zoals u gewend bent. De druk is nu als het goed is weer tussen de 1,8 en 2,1. Er was dan geen sprake van lekkage maar van lucht in de radiatoren. Is de druk niet goed, dan is het raadzaam om op zoek te gaan naar de lekkage. U ziet dan mogelijk water of roestvorming bij de leidingen. Als dat zo is, dan is het waarschijnlijk tijd om de leiding of radiator waar vocht gevonden is, te laten vervangen.

https://www.installatievakwinkel.nl/verwarming/cv-ketels