Zoek woning
Image default
Woningen

Een tweede woning kopen om te verhuren

Steeds meer Nederlands kopen een tweede woning. Niet om er zelf in te gaan wonen, maar om ze te verhuren. Want dat is een beproefde methode om je spaargeld te laten renderen. Het rendement op deze investering ligt namelijk veel hoger dan de rente die je van een bank ontvangt. 

Vragen bij de aankoop van een tweede woning

De experts van het platform voor vastgoedinvesteringen track.be verzamelen enkele vragen voor wie een tweede woning zoekt om te verhuren:

Wat voor een pand zoek je?

Het hele verhaal begint bij de selectie van een pand. Gezinnen die een tweede woning kopen, kijken doorgaans naar twee soorten vastgoed, namelijk huizen en appartementen. Elk vastgoedtype heeft haar voor- en nadelen. Huizen hebben meestal een tuin, waardoor ze geliefd zijn bij veel huurders. Een appartement is dan weer een goede keuze als je wil investeren met een beperkt budget. 

Aan wie ga je verhuren?

Denk ook al eens na over je verhuurstrategie. Zoek je vaste huurders die voor meerdere jaren het pand bewonen? Of gebruik je de woning als een vakantiehuis? Het voordeel van de aankoop van een tweede woning om die later te verhuren aan vakantiegangers, is dat je doorheen het jaar een aantal periodes kan reserveren om zelf op vakantie te gaan. 

Zijn er nog renovatiewerken nodig?

Een belangrijk aandachtspunt bij de aankoop van een tweede woning is de staat van het gebouw. Onverwachte gebreken kunnen extra kosten met zich meebrengen. Denk maar aan vochtproblemen die je niet opmerkte, of asbesthoudende materialen die moeten verwijderd worden voordat je het pand mag verhuren. Vraag eventueel advies aan een onafhankelijke vastgoedschatter om het gebouw door te lichten. 

Waar is het pand gelegen?

Dé gouden regel van vastgoed? Location, location, location! Woningen op populaire locaties krijg je veel sneller verhuur dan woningen op afgelegen plekken. Je betaalt misschien iets meer tijdens de aankoop, maar de hogere huurprijzen zullen dit verschil goedmaken. 

Tip: zoek via immosites naar andere panden in de buurt om een idee te krijgen van de gemiddelde verhuurprijs. 

Zijn er zaken die huurders afschrikken?

Misschien zijn er beperkende factoren die potentiele huurders afschrikken, zoals lawaai van cafeetjes in de buurt, of geurhinder van een varkensboerderij. Ook andere zaken spelen een rol. Denk bijvoorbeeld aan de afwezigheid van een terras, een verouderde verwarmingsketel, weinig lichtinval, enz. Bekijk dus het complete plaatje. 

Denk aan extra kosten

Bij de aankoop van een tweede woning om die te verhuren, komen nog wat extra kosten te kijken. Denk maar aan de roerende voorheffing, notariskosten, herstellingskosten, verzekeringen… De prijs die op de immosite staat, is dus nooit compleet. Houd hiermee rekening wanneer je een budget opstelt.