Zoek woning
Image default
Duurzaam en gezond wonen

Besparen met LED verlichting

Hoewel led verlichting nog steeds met hogere prijzen in de winkel licht is de lichtsoort enorm populair aan het worden. Dit komt  voornamelijk om drie redenen: led verlichting is flexibel inzetbaar, het stroomverbruik ligt lager dan bij gloei- of spaarlampen met evenveel licht en – last but not least – led licht leeft langer.

Branduren

Gloeilampen zijn gemiddeld na 1000 uur wel uitgebrand, Tl-buizen leven gemiddeld 6000 uur en spaarlampen houden het 7000 uur vol. Dat stat in schril contrast met het gemiddelde van 25000 uur, die led lampen kan blijven schijnen. Om dit in perspectief te plaatsen: 25000 uur is 14 jaar lang 5 uur per dag licht aan. Dit maakt led verlichting op de lange duur in allerlei vormen dus goedkoper dan hun minder zuinige soortgenoten. Dit geldt ook voor led strips.

Stroomverbruik

Je peertjes van 75 watt vervangen door led lampen die hetzelfde licht geven van 10 watt laat je stroommeter langzamer lopen. Dat is voor iedereen duidelijk, dus daar hoeven we het niet verder over te hebben.

Wel wordt het ingewikkelder als we ervoor kiezen om de verlichting in ons huis te regelen met led strip verlichting. We vervangen dan namelijk niet meer onze lichtpunten één op één, maar alles in 1 keer. De rekensom om te kijken hoeveel we met de aanleg van led strips besparen wordt dan: A (aantal peertjes in alle lichtpunten) x W (wattage van de peertjes) ten opzichte van M (aantal meters led strip) x 14 watt.

In een gemiddelde woonkamer van 10 bij 5 meter hebben we het dan over 10 lampen van 60 watt is 600 watt tegenover 30 x 14 = 420 watt

Afval verwerking

Per gezin is de laatste besparing door aanleg van led strips weliswaar de kleinste besparing van allemaal, maar als we het over het hele land bekijken loopt het aardig op. Alles wat minder snel stuk gaat zorgt voor een reductie van de afvalbergen in ons huis. Over dezelfde periode in tijd hebben we bij de al genoemde gemiddelde woonkamer 250 gloeilampen, 40 spaarlampen, 20 tl-buizen of 1 led strip nodig. Veel van dit  afval wordt gelukkig inmiddels gerecycled, maar ook hiermee zijn kosten gemoeid.

Laten we een veilige schatting van 10 eurocent minder aan kosten per huishouden per jaar voor afvalverwerking door het gebruik van led strips aannemen. Met de laatste cijfers van het bureau voor de statistiek kunnen we dus een landelijke besparing van 7,7 miljoen (huishoudens) x € 0,10 = €770.000 per jaar vaststellen.