Zoek woning
Image default
Meubels

5 tips om jouw woonkamer industrieel in te richten!

Het kan je moeilijk ontgaan zijn: industriële designs zijn helemaal in. Zowel de grote elementen in de kamer – lege witte wanden en betonnen vloeren – als de details – robuuste eiken industriële tafels – worden tegenwoordig vaak in deze strakke, moderne stijl gekozen. Het resultaat is een rustige, strakke ruimte waar rommel en chaos geen probleem vormen! Klinkt dat als iets voor jou? Dan zul je deze vijf tips waarschijnlijk goed kunnen gebruiken om de ideale woonkamer te creëren.

 

1. Niet te netjes

Een industrieel ingerichte woonkamer vraagt niet om netjes afgewerkte producten. Liever heb je verweerde meubels en accessoires, die eruit zien alsof ze echt een geschiedenis hebben. Een houten meubel waar de verf half afgesleten is? Ideaal. Een eiken tafel van gerecycled hout, waarin alle planken net even een andere kleur hebben? Ook dat is perfect. De hoogglans kastjes en gelikte accessoires kun je daarentegen maar beter in de winkel laten liggen. Goed nieuws: omdat de industriële stijl zo populair is, kun je vaak ook nieuwe meubels kopen die er al direct versleten uitzien. Je kunt echter ook gewoon de kringlopen en tweedehandswinkels afgaan, dat is nog goed voor je portemonnee ook!

 

2. Minder is meer – ook voor de tafels

De industriële look is minimalistisch. Niet de accessoires zorgen voor de uitstraling van je woonkamer, maar de materialen van de meubels. Zet daarom niet (veel) meer neer dan de hoognodige items, en gebruik meubels bij voorkeur op meerdere manieren, zoals kistjes die zowel als bijzettafel als als kruk kunnen dienen. Kies altijd voor meubels die op zichzelf al een blikvanger vormen, zoals mooie industriële tafels. Pas als je de basis hebt staan, kun je voorzichtig wat accessoires toe gaan voegen. Zorg echt dat er daar altijd maar een paar van staan; als je veel spulletjes hebt die je een keer wilt gebruiken, kun je beter afwisselen. Zo voorkom je dat je de aandacht afleidt van die strakke basis waar het daadwerkelijk om draait.

 

3. Recycle!

Het makkelijkste aan de industriële trend is dat je veel accessoires gewoon over kunt nemen bij kringloopwinkels en soortgelijke gelegenheden. Het maakt immers niets uit als er krasjes, deuken of vlekken op zitten: dat geeft je interieur juist dat beetje extra. De oude lockers van een sportclub (waar je je Beeren ondergoed in bewaarde) zijn ideaal als kast, en een stoer legerkistje bij je opa op zolder is voor jou misschien wel perfect als opslagplek. Zo creëer je met wat zoekwerk makkelijk precies die stoere, verweerde sfeer die je wilt bereiken. En nog een voordeel: als er al wat beschadigingen op je meubels zitten, hoef je ook nooit meer bang te zijn dat je er zelf een krasje op maakt. Wel zo rustig! Een paar krassen op de Newcastle of Norwich ronde industriële tafel zijn alleen maar tof!

 

 

4. Laat de constructie zien

De afgelopen decennia werden draden, buizen en snoeren altijd nauwkeurig weggestopt, maar in een industriële woonkamer mogen ze gewoon weer zichtbaar zijn. Ook andere elementen hoeven niet meer verborgen te blijven. Een bakstenen muur? Laat die plamuurlaag lekker zitten en hou hem zichtbaar. Een eiken tafel waar je de schroeven en spijkers in ziet zitten? Prachtig. Een lamp die zijn kapje mist? Met een mooi peertje kom je ook een heel eind! En natuurlijk kun je zelf je eigen meubilair maken: een salontafel van pallets, een zelfgemaakte industriële eettafel met een onderstel van buizen, een kast van fruitkistjes… Laat je creativiteit de vrije loop en ziet wat je kunt verzinnen. Lees ook eens ons blogartikel over het warm inrichten van een minimalistisch interieur

 

5. Zorg voor contrast

Een laatste tip: overdrijf het niet met die industriële look. Je wilt immers ook zien te voorkomen dat je kamer er kil en ongastvrij uit gaat zien; je moet je er wel thuis kunnen voelen. Zorg dus voor balans met wat minder strakke items! Een warme eiken tafel kan al wonderen doen, net als een plantje hier of een kleedje daar. Wanneer je het in de juiste hoeveelheden gebruikt zorgen wat zachte texturen en wat elementen met felle kleuren juist voor een versterking van de rest van de sfeer. Experimenteer wat, dan zul je precies de juiste balans tussen strak en gezellig kunnen vinden. Bijvoorbeeld met een authentieke harmonica wandlamp. Op die manier creëer je een industriële look die niet alleen hip, maar ook heel persoonlijk is!

https://www.tafels99.nl/